Vaření, kuchařky, recepty, rady, seriály apod. s tím vším se postupem času roztrhl pytel. Oblíbenou sekcí ve všech knihkupectvích jsou kuchařky, regály přetékají povedenými, nepovedenými i absolutně nepoužitelnými knihami, kde nám autoři předkládají své recepty. Ať přepnete v televizi na jakýkoliv kanál, tak se Vám tam většinou bude předvádět někdo ze známých i neznámých lidí, schopných i neschopných kuchařů a radit Vám, jak a co můžete vařit. Bude Vám ukazovat, že právě on / ona to umí skvěle a že tomu velmi rozumí. Nic ale proti skutečným mistrům ani osvědčeným babským radám! Na internetu najdete skoro vše, pokud umíte hledat. A to platí i o potravinách a jídle. Zadáte „květák“ a dostanete hromadu odkazů, co všechno se z něj dá v české i mezinárodní kuchyni uvařit, co obsahuje za látky, jak je zdravý a jak se pěstuje. To je skvělé, ne? Z těch všech zveřejňovaných receptů a kuchařských rad jsme ale všichni nějak unaveni, že? Nebo Vy ne?
Tahle stránka Turoveckých receptů je ale jiná ! Nechceme Vám vůbec ukazovat, jak to my umíme skvěle. Nabízíme Vám jen letmý pohled do našich kuchyní, na jídla, která se v našich rodinách často vaří, neboť nám chutnají. Nelze vůbec říci, že to jsou typická jídla Vysočiny, Pelhřimovska či dokonce Turovky. Prostě je máme rádi. Mohou být třeba i obyčejná a jednoduchá, to nám ale vůbec nevadí. Takže DOBROU CHUŤ !
Nenajdete tu žádnou dokonalou databázi – zatím 🙂 – je to tu sesypané na jedné hromadě. Pokud byste chtěli sami přispět recepty ze svých kuchyňských laboratoří, měli jakékoliv dotazy či připomínky, tak se rozhodně neobávejte, nestyďte a napište nám na recepty@turovka.cz. Těšíme se všici vespolek.
Už jste si někdy koupili hotovou rozkrájenou veku v obchodě? Chutnala Vám? A nebo to připomínalo slisované piliny bez chuti a zápachu? Chcete-li si pochutnat, můžete to zkusit třeba takto.
Na těsto potřebujeme:
250 ml mléka
1/2 kostky droždí (20g)
10 g cukru
500 g hladké mouky
1 1/2 lžičky soli
3 lžíce oleje
1 vejce
V teplém mléce rozpustíme cukr a droždí a připravíme kvásek, který necháme vykynout. Do mouky přidáme sůl, olej a kvásek a zpracujeme v hladké těsto. Pokud je třeba, přidáme ještě trochu mléka. Těsto necháme vykynout.
Potom rozdělíme na 2 díly, pokud chceme klasické veky nebo na 3 díly na menší bagety. Každý díl rozválíme na cca 1 cm silnou placku a stočíme do tvaru veky.
Veky dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C.
Velké veky pečeme cca 30 min, menší bagety 15 – 20 min.
autorkou receptu je Hana Charvátová, Horní Cerekev, 27.prosince 2024
Na vlastní chlebíčky potřebujeme:
trochu času
co doma najdeme nebo co se nám v obchodě podaří sehnat
šikovné ruce
fantazii (té se meze nekladou)
Příkladem a inspirací může být zde uvedená silvestrovská kreace paní Evy Hruškové z Turovky č.4. Takhle jsme se měli 31.prosince 2024.
Lékaři doporučují konzumovat 1 avokádo týdně, je to prostě superpotravina. Kdo nezná, doporučuju zkusit. Největší úskalí spočívá ve zralosti tohoto ovoce. Avokádo se totiž sklízí nezralé a dozrává až později. Naštěstí už lze v obchodě kromě nezralých tvrdých plodů koupit i plody zralé, označené „ready to eat“. Na omak by mělo být lehce měkké, slupka tmavě zelená až černá a bez skvrn, stopka jde lehce odlomit.
Potřebujeme zralé avokádo, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a česnek. Avokádo rozkrojíme, vyjmeme pecku a vydlabeme. Rozmačkáme s kapkou olivového oleje, trochou citronové šťávy, ochutíme solí a česnekem. Hodí se na tmavý chléb.
Přidáme-li cibuli, nakrájená rajčata, chilli papričku a špetku koriandru, máme výborné guacamole. Jitka Nárovcová, Praha 4, 5.května 2024
Směsici hub nakrájím, jak já říkám, „na hulváta“ , tedy na hrubší, větší kousky, dám do mísy, osolím, posypu kmínem a grilovacím kořením.
Mezitím na pánvi orestuji na drobno pokrájenou jednu cibuli s malými kostičkami anglické slaniny (asi 100 g). Orestovanou směs dám do pekáčku, přisypu tam houby, rovnoměrně je rozprostřu a vše zaleju šlehačkou. Vložím do trouby vyhřáté na cca 150 stupňů a nechám péci 30 až 40 minut. Recept Karolínky z Horní Cerekve zpracovala a prověřila v říjnu 2024 Šárka z Hříběcí
Variant tohoto jídla existuje mnoho, co domácnost, to trochu něco jiného. V následujích dvou receptech si všimněte, že se liší kmínem a okamžikem, kdy se do brambor přidává česnek.
Oloupané a omyté syrové brambory nakrájíme na čtvrtky, osolíme a posypeme kmínem. Dno pekáče vymažeme sádlem, kterým rozhodně nešetříme. Brambory rovnoměrně rozložíme do pekáče a vložíme do trouby rozehřáté na 160 stupňů. Připravíme si česnek dle množství brambor, naší chuti a stavu zažívacího traktu. Rozmačkaným česnekem brambory v pekáči zasypeme a během zhruba hodinového pečení průběžně vše promícháváme. Šárka z Hříběcí někdy na podzim 2024
20 až 25 oloupaných a omytých syrových brambor nakrájíme na drobné kousky. Dno pekáče vymažeme sádlem, brambory rovnoměrně rozložíme do pekáče, přiměřeně osolíme a vložíme do trouby rozehřáté na 160 stupňů. Necháme zhruba hodinu péci za občasného zamíchání, aby se brambory nepřipekly. Dvě až tři hlavičky česneku rozmačkáme a zamícháme do téměř upečených brambor. Dále cca 15 minut promícháváme a podle chuti dosolíme. Jaroslav Svoboda, Turovka č.18, podzim 2024
Kysané zelí je ze všech druhů jeho úprav nejzdravější. Kromě řady vitamínů a vlákniny dodáte tělu probiotika, posílíte imunitní systém, snížíte hladinu cholesterolu a krevní tlak.
500 g kysaného zelí
1 cibule
100 g šunky
majolka
pažitka
sůl
Kysané zelí slijeme, popř.pokrájíme. V míse smícháme s nakrájenou cibulí a šunkou, přidáme majolku, pažitku a podle chuti dosolíme.
Salát poslouží jako samostatné jídlo např. se suchou topinkou, nebo se hodí ke grilovanému masu či pokrmům z mletého masa.
Jednoduchý recept na rychlou večeři či oběd, doba přípravy 30 min, rozpis je pro 4 osoby.
1 cibule
600g kuřecích prsou
1 větší cibule
cca 3 polévkové lžíce oleje
2 lžičky kari
2-3 lžičky solamylu
1 plechovka ananasu
2 hrstky rozinek
1 smetana 200ml, 12%
Na hluboké pánvi zpěníme na oleji cibulku, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso , osmahneme ho, osolíme a přidáme kari. Podlijeme trochou šťávy z ananasu. Přidáme kousky ananasu z plechovky, rozinky, podlijeme dle potřeby zbytkem šťávy a lehce pod pokličkou podusíme. Na závěr omáčku lehce zahustíme solamylem a přilijeme smetanu. Dle chuti pokrm osolíme.
Pikantní sytá polévka, která nahradí i hlavní jídlo.
1 cibule
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
1+1 lžíce sádla
2 lžičky kurkumy
1 l kuřecího vývaru
150 g červené čočky
1 mrkev
1 větší brambora
1 velké rajče
1 malá červená chilli paprička
kuřecí prsa
sůl
kajenský pepř
limetka
Na jedné lžíci sádla osmažíme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kurkumu a zalijeme vývarem. Vložíme červenou čočku, nakrájenou mrkev, bramboru, oloupané a nakrájené rajče, chilli papričku, osolíme a vaříme do měkka. Potom vše rozmixujeme do hladka.
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, osolíme a osmažíme na další lžíci sádla. Smažené kousky přidáme do polévky.
Polévku ještě můžeme dochutit solí, kajenským pepřem, případně šťávou z limetky.
Polévka je ještě lepší další dny, když se dobře rozleží, což jsme si spolehlivě ověřili pár dní po letošním Silvestru. Nakonec tohle pravidlo platí o mnohých dalších polévkách (zelňačka, dršťková, kulajda) i o některých jídlech (guláš, svíčková).
Maso umeleme, ochutíme vegetou a promícháme se šlehačkou. Necháme asi 2hod odležet v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a polovinu nakrájené šunky. Osmahneme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci, usmažíme a necháme zchladnout. Zeleninovou směs slijeme a nadrobno nakrájíme. Vmícháme k vaječné náplni. Masovou směs rozprostřeme na mikrotenový sáček nebo folii do tvaru obdélníku, pokryjeme zbytkem šunky, na ní rozetřeme nádivku a pomocí mikrotenové podložky roládu stočíme.
Mokrou rukou ji urovnáme, dáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubo. Přidáme vejce, na jemno pokrájený špek nebo slaninu (nebo obojí) a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přisypeme mouku, aby těsto mělo správnou konzistenci. Smažíme, jak jinak, než na sádle.
Králičí stehna osolíme, opepříme a můžeme nechat do druhého dne, aby se maso rozleželo. Připravíme si 2 cibule na kostky, podle množství masa asi 4 mrkve také na kostky nebo plátky, celer na kostky, 1 petržel na kostky nebo plátky. Cibuli trochu osmažíme. Na pekáč dáme sádlo, osmaženou cibuli, 1 hovězí bujón a porce masa, celé to poklademe nakrájenou zeleninou, zalejeme vodou a dáme dusit do trouby. Když je maso skoro měkké, dopeče se bez přiklopení, aby zezlátlo.
Potřebujeme samozřejmě tu červenou řepu a taky ten křen. Bez toho by to nešlo.
Na lák:
3 a ¾ l vody
1 a ¼ l 8% octa
300 g cukru
1 deko
50 tabletek sacharinu
Řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Křen očistíme, nastrouháme na hrubo. Plníme do sklenic, prvně řepu, navrch křen. Křenem nešetříme. Dříve jsem řepu zavařovala s fenyklem, ale není to ani zdaleka tak dobré jako s křenem. Křen ztratí svojí pálivost a podrthne chuť řepy. V hrnci svaříme lák a zalijeme jím řepu. Sterilujeme 20 minut.
Lák necháme vystydnout a slijeme do lahví. Já ho pak používám úplně na všechno, co zavařuji. Na okurky, beranní rohy, houby, na cokoliv.