1. Turovka
  2. -
  3. Zpravodaj
  4. -
  5. 16. 07. 2021 Zrcadlo

16. 07. 2021
Zrcadlo

Pověz mi, zrcadlo ….
Snad kdo je nejkrásnější ? Ale kdež, tak marniví v Turovce nejsme. Ale kdo je na druhém konci ne sice extrémně ostré, zato díky až k samému kraji vozovky vystupující zdi hospodářského stavení patřící k čp.9 velmi nepřehledné zatáčky vedoucí do středu obce, zda je tam zrovna chodec, navíc třeba s kočárkem, cyklista, motorkář, osobní auto či dokonce kamion, to nás zajímá. A je jedno, zda se k zákrutě blížíme ve směru od kapličky nebo z mírného svahu od Bělé.
Zvlášť v posledních letech, kdy se četnost vozidel projíždějících Turovkou markantně zvýšila. Minuly časy, ve kterých obcí projel celkem pětkrát denně místní autobusový spoj, kolem 11.00 se tu mihla pošta a dvakrát v týdnu přijel svozový požírač odpadů, což bylo v podstatě vše, s vyjímkou tradičních letních přesunů traktorů a jiné zemědělské techniky na políčka a louky okolo Turovky. Dnes tu jezdí ostošest kamionové návěsy prázdné i naložené kládami z kůrovcem poškozených lesů, leckdy tu auta nuceně objíždějí úsek silnice mezi Bělou a Hříběcím ucpaný v tu chvíli právě jinými soupravami s kontejnery nakládajícími dřevo na státovce vedoucí z Cerekve do Kamenice. S Prahou se to samozřejmě srovnávat nedá, ale provoz tu každopádně povážlivě zhoustl. A už beztak existující nebezpečí nějakého incidentu se dramaticky zvýšilo.
A tak jsme rádi, že volání po onom vypouklém zrcadle bylo vyslyšeno a ten bezpečnostní prvek je nainstalován. Samozřejmě, sám o sobě vše nevyřeší a stoprocentní bezpečnost v zatáčce nezaručí. Dál bude záležet především na chování a obezřetnosti řidičů i chodců. Ale je tu a ten krátký úsek je rozhodně rázem  přehlednější.
A koneckonců, my, marniví básníci, se v něm můžeme čas od času shlížet také.
Děkujeme !