1. Turovka
  2. -
  3. Zpravodaj
  4. -
  5. 01. 01. 2021 PF2021

01. 01. 2021
PF2021

Rok 2020 byl šílený v mnoha ohledech, což ještě v únoru nikdo nepředpokládal a my jsme se radovali ze života. Pak ale přišel covid-19 a řada omezení vyhlašovaných vládou, která se různě a mnohdy zmatečně střídala celý rok tak, že z toho nikdo nemohl být moudrý. Vyvrcholilo to Silvestrem se zákazem vycházení.
Zdravý selský rozum přes jakákoliv oficiální nařízení k zamezení rozšíření nákazy brzy u většiny lidí zvítězil, což s sebou ale přineslo izolaci a ohromné omezení osobních kontaktů mezi lidmi. Nikdy dříve jsme to nepoznali a ani jsme si to neuměli představit: být zavření doma, bavit se po telefonu, dělat večerní videohovory s kamarády, chodit takto virtuálně do hospody, pracovat z domova, když se vidět, tak na sebe halekat ze vzdálenosti 3 metrů, nosit roušky, těšit se na jakýkoliv pohyb venku, kdy se dostanu z domu a někde uvidím lidi……..
Kdo mohl srovnávat tak zjistil, že i v Turovce bylo mnohdy nečekaně mrtvo, až strašidelně, venku ani človíčka, řada chalup zavřených a když osvětlených, tak s lidmi uvězněnými uvnitř. K dobré náladě při procházkách venku po okolí Turovky vůbec nepřispěly zbytky lesů po kůrovcové kalamitě, naprosto katastrofální nepořádek, neuklizené plochy plné větví a pokácených stromů, rozryté bývalé nádherné cesty, všem známá místa, kam jste rádi chodili. Najednou to nepoznáváte, nevíte, kde jste. Sem jsme chodili na houby ?
Ani v Turovce ani v celé republice naštěstí nemáme tajfuny, zemětřesení, neválčí se tu, nepadají sem bomby, nevyvražďují se rodiny, nelikvidují se vesnice, neboří se domy. To jsou ta pozitiva. Rok 2020 nám ale najednou nadělil negativa a to nemalá: epidemii covidu, kůrovce a ………. co ještě to bylo ?
Takže si přejme, ať jsme hlavně všichni zdraví, neb když není zdraví v pořádku, není v pohodě téměř nic dalšího. Přejme si, aby byl rok 2021 lepší, než ten uplynulý. Nemusí to být o moc, stačí jen o trochu lepší, a to v Turovce i všude jinde, v soukromí, v práci, v rodinách, mezi přáteli.