1. Turovka
  2. -
  3. Zpravodaj
  4. -
  5. 10. 05. 2019Kůrovec

10. 05. 2019
Kůrovec

Je všude. Po celé zemi a tedy i v Turovce. Každý rok, letos je to ovšem katastrofa, kůrovec se rozhodl, že smrkové lesy totálně zlikviduje. A jsou samozřejmě jiní škůdci na jiných porostech. My se skoro bojíme do lesa chodit – respektive do míst, kde les byl. Je to šok. Po těch letech na řadě známých krásných míst už les nenajdete. Padne na vás absolutní deprese, protože je jasné, že ten vzrostlý les v okolí Turovky už prostě za svého života neuvidíte. Všude se válí hromady vytěženého dřeva, nikdo ho ani už nechce, vlastníci lesů jsou zoufalí.
Tak tohle je ten kůrovec :
Mraky zasvěcených i nezasvěcených diskuzí všude kolem, všichni jsou najednou odborníci, kteří tomu hodně rozumí – monokultury, těžit nebo to tam nechat, nedostatek vody (ano to je průšvih) apod. – článků a komentářů k aktuální situaci existuje velmi mnoho např. zde nebo zde nebo zde.
Pár fotek z okolí Turovky najdete ve fotogalerii.
Wikipedie, ze které je převzatý obrázek kůrovce, obsahuje řadu zajímavých informací, docela mě ale zaujala poslední věta :“ Lýkožrout má v lesním ekosystému významnou funkci. Patří ke druhům, které zajišťují omlazení lesa a jeho dobrý zdravotní stav, protože mimo období kalamit napadá jen staré, slabé a nemocné stromy.“
Docela bych tomu věřil, v minulosti to zřejmě fungovalo, jenže problém je v těch kalamitách, které jsou v podstatě každý rok nebo vlastně stále. A proč ? Ale to už se dostáváme někam jinam ……
A pokud byste si chtěli přečíst něco více o stromech, vřele doporučuji knížku „Tajný život stromů„. Myslím, že i ti velcí odborníci se z ní dozvědí věci, o kterých neměli ani páru.