Vaření, kuchařky, recepty, rady, seriály apod. s tím vším se postupem času roztrhl pytel. Oblíbenou sekcí ve všech knihkupectvích jsou kuchařky, regály přetékají povedenými, nepovedenými i absolutně nepoužitelnými knihami, kde nám autoři předkládají své recepty. Ať přepnete v televizi na jakýkoliv kanál, tak se Vám tam většinou bude předvádět někdo ze známých i neznámých lidí, schopných i neschopných kuchařů a radit Vám, jak a co můžete vařit. Bude Vám ukazovat, že právě on / ona to umí skvěle a že tomu velmi rozumí. Nic ale proti skutečným mistrům ani osvědčeným babským radám! Na internetu najdete skoro vše, pokud umíte hledat. A to platí i o potravinách a jídle. Zadáte „květák“ a dostanete hromadu odkazů, co všechno se z něj dá v české i mezinárodní kuchyni uvařit, co obsahuje za látky, jak je zdravý a jak se pěstuje. To je skvělé, ne? Z těch všech zveřejňovaných receptů a kuchařských rad jsme ale nějak unaveni, že? Méně je více, jak známo.
Tahle stránka Turoveckých receptů je ale jiná ! Nechceme Vám vůbec ukazovat, jak to my umíme skvěle. Nabízíme Vám jen letmý pohled do našich kuchyní, na jídla, která se v našich rodinách často vaří, neboť nám chutnají a vůbec nemusí být připravená jenom v Turovce. Nelze vůbec říci, že to jsou typická jídla Vysočiny, Pelhřimovska či dokonce Turovky. Prostě je máme rádi. Mohou být třeba i obyčejná a jednoduchá, to nám ale vůbec nevadí. Takže DOBROU CHUŤ !
Pokud byste sem chtěli přispět recepty ze svých kuchyňských laboratoří, měli jakékoliv dotazy či připomínky, napište nám na recepty@turovka.cz.
—————————————————————————————————————————————————-
Kuře na kari s ananasem a rozinkami
Jednoduchý recept na rychlou večeři či oběd, doba přípravy 30 min, rozpis je pro 4 osoby.
- 1 cibule
-
600g kuřecích prsou
-
1 větší cibule
-
cca 3 polévkové lžíce oleje
-
2 lžičky kari
-
2-3 lžičky solamylu
-
1 plechovka ananasu
-
2 hrstky rozinek
-
1 smetana ( 200ml 12%)
Na hluboké pánvi zpěníme na oleji cibulku, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso , osmahneme ho, osolíme a přidáme kari. Podlijeme trochou šťávy z ananasu. Přidáme kousky ananasu z plechovky, rozinky, podlijeme dle potřeby zbytkem šťávy a lehce pod pokličkou podusíme. Na závěr omáčku lehce zahustíme solamylem a přilijeme smetanu. Dle chuti pokrm osolíme.
Jolana Pavlasová, Hrnčíře, 23.dubna 2024
—————————————————————————————————————————————————-
Indická polévka z červené čočky
Pikantní sytá polévka, která nahradí i hlavní jídlo.
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1+1 lžíce sádla
- 2 lžičky kurkumy
- 1 l kuřecího vývaru
- 150 g červené čočky
- 1 mrkev
- 1 větší brambora
- 1 velké rajče
- 1 malá červená chilli paprička
- kuřecí prsa
- sůl
- kajenský pepř
- limetka
Na jedné lžíci sádla osmažíme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a nadrobno nakrájený zázvor. Přidáme kurkumu a zalijeme vývarem. Vložíme červenou čočku, nakrájenou mrkev, bramboru, oloupané a nakrájené rajče, chilli papričku, osolíme a vaříme do měkka. Potom vše rozmixujeme do hladka.
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, osolíme a osmažíme na další lžíci sádla. Smažené kousky přidáme do polévky.
Polévku ještě můžeme dochutit solí, kajenským pepřem, případně šťávou z limetky.
Polévka je ještě lepší další dny, když se dobře rozleží, což jsme si spolehlivě ověřili pár dní po letošním Silvestru. Nakonec tohle pravidlo platí o mnohých dalších polévkách (zelňačka, dršťková, kulajda) i o některých jídlech (guláš, svíčková).
Eva Hrušková, Turovka č.4, 5.ledna 2024
—————————————————————————————————————————————————-
Plněná sekaná – roláda
1 a ½ kg libového bůčku nebo mletého masa
2 lžíce vegety
¼ l šlehačky
nádivka :
- 5dkg slaniny
- 10dkg šunky
- 5 žampiónů
- 1 cibule
- 4 vejce
- sklenička sterilované směsi Moravanka
- sůl
- pepř
Maso umeleme, ochutíme vegetou a promícháme se šlehačkou. Necháme asi 2hod odležet v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a polovinu nakrájené šunky. Osmahneme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci, usmažíme a necháme zchladnout. Zeleninovou směs slijeme a nadrobno nakrájíme. Vmícháme k vaječné náplni. Masovou směs rozprostřeme na mikrotenový sáček nebo folii do tvaru obdélníku, pokryjeme zbytkem šunky, na ní rozetřeme nádivku a pomocí mikrotenové podložky roládu stočíme.
Mokrou rukou ji urovnáme, dáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Miluška Holá, Turovka č.5, září 2019
—————————————————————————————————————————————————-
Bramborák
- brambory
- vejce
- špek a / nebo slanina
- sůl, pepř, česnek, majoránka
- hladká mouka
- sádlo
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubo. Přidáme vejce, na jemno pokrájený špek nebo slaninu (nebo obojí) a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přisypeme mouku, aby těsto mělo správnou konzistenci. Smažíme, jak jinak, než na sádle.
Tomáš Vítek, Turovka č.4, květen 2020
—————————————————————————————————————————————————-
HRC-FRC – hrníčková – bábovka/dort/koláč – pokaždé jinak
Na těsto potřebujeme:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje (light verze – ¼ oleje a ¼ kefíru)
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
(odměrka je snídaňový hrnek cca 250ml)
Těsto dobře vyšleháme, aby bylo dokonale hladké, a pečeme ve formě nebo na plechu vymazaném tukem a vysypaném strouhankou nebo hrubou moukou.
Pokud do ½ těsta přidáte 1 lžíci kakaa a 1 lžíci mléka, máte mramorovou bábovku.
Když do vyšší vrstvy těsta na plechu přidáte višně nebo meruňky, máte bublaninu.
Nižší vrstvu těsta můžete zdobit ovocem a drobenkou nebo ji upéct a použít k přípravě řezů.
Pokud byste jako podklad potřebovali trochu hustší těsto, stačí, když uberete trochu mléka.
Těsto můžete vylepšit i citronovou kůrou nebo lžící rumu
Určitě sami vymyslíte spoustu dobrot. Možností je opravdu mnoho.
Varianty základního těsta – měníme objem mouky:
- Kokosová – ½ hrnku kokosu, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- Ořechová – ½ hrnku jemně mletých ořechů, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- Kakaová – navíc 1 vrchovatá lžíce kakaa – rozmíchaná v 1-2 lžících mléka
- Kakaová – ala Sachr dort – do 1 hrnku 3 vrchovaté lžíce kakaa, doplnit polohrubou moukou + 1 celý hrnek polohrubé mouky
- Sachr dort speciál – 1 hrnek kakaa, 1 hrnek polohrubé mouky
- Velikonoční – ke konci míchání přidáme 50g rozinek
- S čokoládou – ke konci míchání přidáme 50g nasekané čokolády na vaření
- Maková – ½ hrnku mletého máku, 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce rumu
Eva Hrušková, Turovka č.4, prosinec 2016
—————————————————————————————————————————————————-
Králičí stehna na zelenině
- králičí stehna
- cibule
- 4 mrkve
- celer
- 1 petržel
- hovězí bujón
- sádlo
- sůl
- pepř
Králičí stehna osolíme, opepříme a můžeme nechat do druhého dne, aby se maso rozleželo. Připravíme si 2 cibule na kostky, podle množství masa asi 4 mrkve také na kostky nebo plátky, celer na kostky, 1 petržel na kostky nebo plátky. Cibuli trochu osmažíme. Na pekáč dáme sádlo, osmaženou cibuli, 1 hovězí bujón a porce masa, celé to poklademe nakrájenou zeleninou, zalejeme vodou a dáme dusit do trouby. Když je maso skoro měkké, dopeče se bez přiklopení, aby zezlátlo.
Podává se s bramborem.
Miluška Holá, Turovka č.5, září 2019
—————————————————————————————————————————————————-
Červená řepa s křenem
Potřebujeme samozřejmě tu červenou řepu a taky ten křen. Bez toho by to nešlo.
Na lák:
- 3 a ¾ l vody
- 1 a ¼ l 8% octa
- 300 g cukru
- 1 deko
- 50 tabletek sacharinu
Řepu uvaříme,oloupeme a nakrájíme na kostky. Křen očistíme, nastrouháme na hrubo. Plníme do sklenic, prvně řepu, navrch křen. Křenem nešetříme. Dříve jsem řepu zavařovala s fenyklem, ale není to ani zdaleka tak dobré jako s křenem. Křen ztratí svojí pálivost a podrthne chuť řepy. V hrnci svaříme lák a zalijeme jím řepu. Sterilujeme 20 minut.
Lák necháme vystydnout a slijeme do lahví. Já ho pak používám úplně na všechno, co zavařuji. Na okurky, beranní rohy, houby, na cokoliv.