Turovka - Recepty

Recepty

S vařením, kuchařkami, recepty, radami, seriály apod. se postupem času roztrhl pytel. Oblíbenou sekcí ve všech knihkupectvích jsou kuchařky, regály přetékají povedenými, nepovedenými i absolutně nepoužitelnými knihami, kde nám autoři předkládají své recepty. Ať přepnete v televizi na jakýkoliv kanál, tak se Vám tam většinou bude předvádět někdo ze známých i neznámých lidí, schopných i neschopných kuchařů a radit Vám, jak a co můžete vařit. Bude Vám ukazovat, že právě on / ona  to umí skvěle a že tomu velmi rozumí. Na internetu - jak známo - najdete skoro vše, pokud umíte hledat. A to platí i o potravinách a jídle. Zadáte "květák" a dostanete hromadu odkazů, co všechno se z něj dá v české i mezinárodní kuchyni uvařit, co obsahuje za látky, jak je zdravý a jak se pěstuje. Jsme z těch všech zveřejňovaných receptů a kuchařských rad nějak unaveni, že ? Méně je více, jak známo.

Tahle stránka Turoveckých receptů je ale jiná ! Nechceme Vám vůbec ukazovat, jak to my umíme skvěle. Nabízíme Vám jen pohled do našich kuchyní, na jídla, která se v našich rodinách často vaří, neboť nám chutnají a vůbec nemusí být připravená jenom v Turovce. Nelze ani říci, že to jsou typická jídla Vysočiny, Pelhřimovska či dokonce Turovky. Prostě je máme rádi. Mohou být třeba i obyčejná a jednoduchá, to nám ale vůbec nevadí. Tak DOBROU CHUŤ !

Pokud byste sem chtěli přispět recepty ze svých kuchyňských laboratoří, měli jakékoliv dotazy či připomínky, napište nám na recepty@turovka.cz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Plněná sekaná - roláda

1 a ½  kg libového bůčku nebo mletého masa
2 lžíce vegety
¼ l šlehačky 

nádivka :
  • 5dkg slaniny
  • 10dkg šunky
  • 5 žampiónů
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • sklenička sterilované směsi Moravanka
  • sůl
  • pepř
Maso umeleme, ochutíme vegetou a promícháme se šlehačkou. Necháme asi 2hod odležet v lednici. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a polovinu nakrájené šunky. Osmahneme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci, usmažíme a necháme zchladnout. Zeleninovou směs slijeme a nadrobno nakrájíme. Vmícháme k vaječné náplni. Masovou směs rozprostřeme na mikrotenový sáček nebo folii do tvaru obdélníku, pokryjeme zbytkem šunky, na ní rozetřeme nádivku a pomocí mikrotenové podložky roládu stočíme.
Mokrou rukou ji urovnáme, dáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme dozlatova.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.

Miluška Holá, Turovka č.5, září 2019

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bramborák
  • brambory
  • vejce
  • špek a / nebo slanina
  • sůl, pepř, česnek, majoránka
  • hladká mouka
  • sádlo
Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubo. Přidáme vejce, na jemno pokrájený špek nebo slaninu (nebo obojí) a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přisypeme mouku, aby těsto mělo správnou konzistenci. Smažíme, jak jinak, než na sádle.

Tomáš Vítek, Turovka č.4, květen 2020

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HRC-FRC - hrníčková - bábovka/dort/koláč – pokaždé jinak

Na těsto potřebujeme:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje (light verze – ¼ oleje a ¼ kefíru)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva 
(odměrka je snídaňový hrnek cca 250ml)

Těsto dobře vyšleháme, aby bylo dokonale hladké, a pečeme ve formě nebo na plechu vymazaném tukem a vysypaném strouhankou nebo hrubou moukou. 
Pokud do ½ těsta přidáte 1 lžíci kakaa a 1 lžíci mléka, máte mramorovou bábovku. 
Když do vyšší vrstvy těsta na plechu přidáte višně nebo meruňky, máte bublaninu. 
Nižší vrstvu těsta můžete zdobit ovocem a drobenkou nebo ji upéct a použít k přípravě řezů.
Pokud byste jako podklad potřebovali trochu hustší těsto, stačí, když uberete trochu mléka.
Těsto můžete vylepšit i citronovou kůrou nebo lžící rumu 
Určitě sami vymyslíte spoustu dobrot. Možností je opravdu mnoho. 

Varianty základního těsta - měníme objem mouky:
  • Kokosová – ½ hrnku kokosu, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • Ořechová - ½ hrnku jemně mletých ořechů, 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • Kakaová – navíc 1 vrchovatá lžíce kakaa – rozmíchaná v 1-2 lžících mléka
  • Kakaová – ala Sachr dort -  do 1 hrnku 3 vrchovaté lžíce kakaa, doplnit polohrubou moukou + 1 celý hrnek polohrubé mouky
  • Sachr dort speciál – 1 hrnek kakaa, 1 hrnek polohrubé mouky
  • Velikonoční – ke konci míchání přidáme 50g rozinek
  • S čokoládou - ke konci míchání přidáme 50g nasekané čokolády na vaření
  • Maková – ½  hrnku mletého máku, 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky, 2 lžíce rumu
Eva Hrušková, Turovka č.4, prosinec 2016

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Králičí stehna na zelenině

  • králičí stehna
  • cibule
  • 4 mrkve
  • celer
  • 1 petržel
  • hovězí bujón
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
Králičí stehna osolíme, opepříme a můžeme nechat do druhého dne, aby se maso rozleželo. Připravíme si 2 cibule na kostky, podle množství masa asi 4 mrkve také na kostky nebo plátky, celer na kostky, 1 petržel na kostky nebo plátky. Cibuli trochu osmažíme. Na pekáč dáme sádlo, osmaženou cibuli, 1 hovězí bujón a porce masa, celé to poklademe nakrájenou zeleninou, zalejeme vodou a dáme dusit do trouby. Když je maso skoro měkké, dopeče se bez přiklopení, aby zezlátlo.
Podává se s bramborem.

Miluška Holá, Turovka č.5, září 2019
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Červená řepa s křenem

Potřebujeme samozřejmě tu červenou řepu a taky ten křen. Bez toho by to nešlo.

Na lák:
  • 3 a ¾ l vody
  • 1 a ¼ l 8% octa
  • 300 g cukru
  • 1 deko
  • 50 tabletek sacharinu

Řepu uvaříme,oloupeme a nakrájíme na kostky. Křen očistíme, nastrouháme na hrubo. Plníme do sklenic, prvně řepu, navrch křen. Křenem nešetříme. Dříve jsem řepu zavařovala s fenyklem, ale není to ani zdaleka tak dobré jako s křenem. Křen ztratí svojí pálivost a podrthne chuť řepy. V hrnci svaříme lák a zalijeme jím řepu. Sterilujeme 20 minut.

Lák necháme vystydnout a slijeme do lahví. Já ho pak používám úplně na všechno, co zavařuji. Na okurky, beranní rohy, houby, na cokoliv.

Zuzka Vítková, Turovka č.4, květen 2020



Internetové stránky města Telč Internetové stránky města Počátky Internetové stránky města Turovka Internetové stránky města Horní ves Internetové stránky města Cerekev